Η Μόδα στα Δελτία Ειδήσεων σε Σχέση με τον Καιρό

Στο τέλος των ειδήσεων, πάντοτε οι περισσότεροι περιμένουν να ενημερωθούν για την πρόγνωση του καιρού. Είναι κλασικό πια και κάθε δελτίο καιρού έχει τη δική του, ξεχωριστή βάση θαυμαστών. Πολύ συχνά μάλιστα οι θεατές επιλέγουν το δελτίο ειδήσεων που θα παρακολουθήσουν, ανάλογα με το δελτίο καιρού που προτιμούν. Οι μετεωρολόγοι ή οι παρουσιαστές του καιρού είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι στο ευρύ κοινό, αποκτώντας μεγάλη δύναμη. Μάλιστα, στην πολιτιστική κουλτούρα ενός λαού δεν είναι σπάνια η παρουσία αυτών των προσώπων σε αστεία, εικονίδια και ανέκδοτα.

Αν και η στενή δομή του δελτίου καιρού έχει παραμείνει ίδια και αναλλοίωτη στο χρόνο, εντούτοις υπάρχει η μόδα που επιτάσσει αλλαγές στην παρουσίαση. Για παράδειγμα, για πολλά χρόνια υπήρχε μια διαδεδομένη τακτική στα κανάλια που περιελάμβανε όμορφες νεαρές κοπέλες ως παρουσιάστριες του καιρού. Οι εντυπωσιακές παρουσίες γίνονταν εύκολα οικείες και γνώριμες «credit auto«, ενώ η τσαχπινιά τους δεν έμενε απαρατήρητη. Λίγα χρόνια αργότερα, η κατάσταση ξέφυγε με την παρουσία της Πετρούλας στο κομμάτι του καιρού. Το νάζι ξεπέρασε τα ήδη τετριμμένα στην ελληνική τηλεόραση, ενώ η παρουσιάστρια ανέλυε την πρόβλεψη για τον καιρό με πολύ σέξι ενδυματολογικές επιλογές.

Στον αντίποδα, τώρα, οι επαγγελματίες μετεωρολόγοι έχουν κερδίσει έδαφος στα δελτία ειδήσεων τα τελευταία χρόνια. Η εμπειρία και οι γνώσεις τους προσθέτουν εγκυρότητα στην πρόγνωση του καιρού, ενώ φυσικά κάποιος επαγγελματίας γνωρίζει περισσότερα από έναν απλό παρουσιαστή. Κορυφαίοι μετεωρολόγοι έχουν κάνει καριέρα στην τηλεόραση, όπως για παράδειγμα ο κ. Αρναούτογλου, ο κ. Αρνιακός και η κ. Σούζη. Αυτοί οι επαγγελματίες έχουν κερδίσει πράγματι τον σεβασμό και την αγάπη του κοινού. Ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1 μάλιστα με την ξεχωριστή του παρουσία έχει ξεκινήσει ολόκληρο καταιγισμό αστείων μέσω social media.

Όσον αφορά τη δομή και το περιεχόμενο του δελτίου καιρού, ξεκινά από τα γενικά και καταλήγει προς τα ειδικά. Πιο συγκεκριμένα, η αρχή του κάθε δελτίου καιρού περιλαμβάνει μια πανοραμική θέα της υφηλίου και συχνά έχει ανάλυση των καιρικών συνθηκών σε διεθνές επίπεδο. Ύστερα από αυτή την σύντομη αναφορά, το δελτίο καιρού επικεντρώνεται στο εσωτερικό της χώρας.

Εδώ υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Αυτή που ίσχυε στο παρελθόν ήταν η αναφορά στην Αθήνα πρώτα και έπειτα στις υπόλοιπες πόλεις. Δηλαδή, ο μετεωρολόγος ξεκινούσε με τις θερμοκρασίες που θα ίσχυαν στην Αθήνα και μετά ακολουθούσαν η Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας. Τώρα πλέον είναι συνηθισμένη η αναφορά σε όλες τις πόλεις της χώρας, με τελευταία την Αθήνα.

Η διάρκεια του δελτίου του καιρού είναι σαφώς μικρή, ενώ δεν ξεπερνά τα 2-3 λεπτά στο σύνολό του internetului. Ταυτόχρονα, υπάρχουν εξειδικευμένα δελτία καιρού που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες. Για παράδειγμα, ορισμένα κανάλια περιλαμβάνουν ειδικό δελτίο καιρού για τους αγρότες. Εκεί θα βρείτε πιο αναλυτικές όλες τις λεπτομέρειες για τον καιρό που μπορεί να ενδιαφέρουν τον αγροτικό κόσμο.

Συμπερασματικά, τα δελτία καιρού συνδυάζουν το κλασικό με το μοντέρνο και τις επιταγές της μόδας με την σταθερή δομή ενός αναγνωρίσιμου μοτίβου. Αν και κάποια πράγματα έχουν αλλάξει, το αποτέλεσμα είναι οικείο και προσιτό σε όλους. Και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τα γραφικά πλέον είναι πολύ πιο αναλυτικά και βοηθούν στην βέλτιστη εμπειρία του χρήστη κάθε φορά.

Προτιμάτε το Κρύο ή τη Ζέστη;

Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι στον κόσμο, σε σχέση με τις προτιμήσεις τους στον καιρό. Συγκεκριμένα, υπάρχουν άνθρωποι που τρελαίνονται για τη ζέστη. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που περιμένουν πώς και πώς το καλοκαίρι, ώστε να ξεχυθούν στις παραλίες και να λιάζονται μέχρι τις αρχές Οκτώβρη κάτω από τον καυτό ήλιο. Υπάρχουν ωστόσο κι εκείνοι που απεχθάνονται αυτό τον καιρό. Μιλάμε φυσικά για τους ανθρώπους που αποζητούν το κρύο και νιώθουν άνετα όταν ο υδράργυρος πέσει χαμηλά.

Φυσικά, κάθε εποχή έχει τη χάρη της και οι 4 εποχές του χρόνου έχουν να μας προσφέρουν πολλές αλλά και διαφορετικές συγκινήσεις. Συνήθως οι άνθρωποι συμβιβάζονται με τη μέση οδό κι απλώς δείχνουν μία ιδιαίτερη προτίμηση σε κάποια από τις εποχές, βασιζόμενοι στα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν τότε «monedo opiniones si quieres vivir bien entonces necesitas dinero rápido y urgente de España«. Εσείς τι τύπος είστε;

Ο Τύπος του Χειμώνα

Σας αρέσουν τα Χριστούγεννα και λατρεύετε να βλέπετε το χιόνι να σκεπάζει τα πάντα. Επιλέγετε τα ρούχα σας το χειμώνα με χαρά, καθώς τότε έχετε την ευκαιρία να φορέσετε το αγαπημένο σας μπουφάν, κασκόλ και γάντια, σκούφο και άλλα αξεσουάρ για το κρύο. Δεν γκρινιάζετε όταν ξεκινά να βρέχει. Αντιθέτως, αναφέρετε πως αυτό είναι πολύ ρομαντικό και απολαμβάνετε να περπατάτε στη βροχή, με ή χωρίς ομπρέλα. Διοργανώνετε εκδρομές στο βουνό για σκι, αποδράσεις μακριά από την πόλη σε κάποιο σαλέ με τζάκι και ζεστή σοκολάτα.

Ο Τύπος του Καλοκαιριού

Εδώ τα πράγματα είναι πολύ καυτά! Ο τύπος του καλοκαιριού αγαπά τον ήλιο και τη ζέστη. Αν λοιπόν σας αρέσει να ξεροψήνεστε ξαπλωμένος στην πετσέτα σας για ώρες, ενώ ακούτε το κύμα να σκάει στα πόδια σας, τότε μάλλον θα σας κατατάξουμε εδώ. Τα ρούχα σας είναι ανοιχτόχρωμα, ελαφριά και συνήθως περιλαμβάνουν σορτσάκια ή βερμούδες, μαγιό και άνετα φορέματα ή παντελόνια με μπλουζάκια για τις εξόδους σας. Αν και υπάρχει το κλιματιστικό για τις μεγάλες ζέστες, κατά βάθος σας αρέσει η αίσθηση της ζέστης στο κορμί σας και επομένως δεν το χρησιμοποιείτε συχνά.

Αναγνωρίσατε τον εαυτό σας σε κάποιον από τους τύπους που περιγράψαμε πιο πάνω; Μήπως βρήκατε στοιχεία των φίλων ή των μελών της οικογένειάς σας; Η αλήθεια είναι πως ο καιρός επηρεάζει τη διάθεση. Το καλοκαίρι με τις αυξημένες θερμοκρασίες, οι άνθρωποι είναι περισσότερο κοινωνικοί από κάθε άλλη φορά. Μιλούν εύκολα με τους άλλους και βγαίνουν έξω περισσότερο. Από την άλλη πλευρά, ο χειμώνας φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά γύρω από τη ζεστασιά του σπιτιού.

Υπάρχουν φυσικά και το φθινόπωρο με την άνοιξη, όπου τα καιρικά φαινόμενα δεν είναι τόσο έντονα. Εκεί ο καιρός γλυκαίνει και η φύση αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο. Μάλιστα, μέσα από αυτές τις εποχές προετοιμάζεται η φύση για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα ακολουθήσουν το καλοκαίρι ή το χειμώνα αντίστοιχα.

Δεν υπάρχει μία εποχή που να συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα έναντι των άλλων. Αντιθέτως, υπάρχουν όμορφα χαρακτηριστικά σε κάθε εποχή και συνθήκες καιρικές που συμπληρώνουν τις εποχές αρμονικά. Γι’ αυτό και καλύτερα αν σας ρωτήσει ποτέ κάποιος αν είστε τύπος του χειμώνα ή του καλοκαιριού να απαντήσετε πως κάθε εποχή έχει τη χάρη της. Άλλωστε, δε θα λέτε ψέματα!

Ο Καιρός Μέσα από Παροιμίες και Γνωμικά

Ο καιρός αποτελεί σημαντικό κομμάτι της κάθε ημέρας μας. Βοηθά να ξεκινήσει μία συζήτηση, όταν δεν υπάρχει άνεση μεταξύ των συνομιλητών. Μιλώντας για τον καιρό, μπορεί να εδραιωθεί ένα καλό κλίμα και να προωθηθεί ο διάλογος. Εκτός όμως από πρώτης τάξεως θέμα για συζήτηση, ο καιρός είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει τον άνθρωπο από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Αυτό αποτυπώνεται με τον πιο εύγλωττο τρόπο στις παροιμίες και τα γνωμικά, που έχουν ως πρωταγωνιστή τον καιρό. Ας δούμε ορισμένα από αυτά!

«Στην αναβροχιά, καλό είναι και το χαλάζι.»: Αυτή είναι η πρώτη παροιμία για τον καιρό και ιδιαίτερα για ένα έντονο καιρικό φαινόμενο όπως το χαλάζι. Αν δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή τη βροχή, συμβιβαζόμαστε με το αμέσως επόμενο, δηλαδή το χαλάζι.

«Έχει ο καιρός γυρίσματα.»: Μια ακόμη πιο γνωστή παροιμία, η οποία θέλει να τονίσει τις αλλαγές που συμβαίνουν συνεχώς. Όπως ο καιρός έχει μεταβολές, η ίδια η ζωή υπόκειται σε συνεχείς μεταβολές.

«Όπου αστραπές και βροντές, περίμενε λίγες βροχές»: Αυτή εδώ η παροιμία είναι αντίστοιχη με εκείνη που αναφέρεται στα κεράσια και το καλάθι. Όπου ακούγονται πολλά, μην έχεις αυξημένες απαιτήσεις. Αντιθέτως, να είσαι μετριοπαθής και να συμβιβάζεσαι με τα λιγότερα.

«Κάθε πράμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο.»: Με την παροιμία αυτή, ο λαός τονίζει πως θα πρέπει να περιμένουμε το κάθε πράγμα με υπομονή και να μη βιαζόμαστε. Όταν ακόμη δεν είναι ώρα για κάτι, δεν μπορούμε να το πιέσουμε.

«Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια»: Κι αυτή η παροιμία έχει ίδια σημασία με την παραπάνω και αναφέρεται στην σημασία του σωστού χρόνου για το καθετί.

«Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται»: Μια από τις σημαντικότερε παροιμίες με θέμα τη βροχή, αναφέρεται στο γεγονός ότι αν έχεις υποστεί κάποιο κακό πια δεν το λογαριάζεις. Πόσο περισσότερο να βραχείς άλλωστε, όταν ήδη έχεις βραχεί;

«Μαθημένα τα βουνά στα χιόνια»: Αυτή εδώ η παροιμία έχει να κάνει με την εμπειρία. Τα χιόνια πέφτουν στα βουνά και επομένως δεν τα ξαφνιάζουν. Αποτελούν κάτι σα δεύτερη φύση γι’ αυτά. Με παρόμοιο τρόπο, λοιπόν, όποιος έχει ήδη εμπειρία σε κάτι μπορεί να το αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και σύνεση.

«Καθαρός ουρανός, αστραπές δε φοβάται»: Μέσα από αυτή την παροιμία, ο λαός τονίζει πως όποιος είναι καθαρός με την συνείδησή του δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Ακριβώς όπως ένας καθαρός ουρανός, ο οποίος δεν φέρνει βροχή ακόμη και με τις αστραπές.

«Από Αύγουστο χειμώνα και από Μάρτη καλοκαίρι.»: Η ερμηνεία των εποχών μέσα από αυτή την παροιμία. Ο Αύγουστος σημαίνει το τέλος του καλοκαιριού, ο Μάρτης το τέλος του χειμώνα.

«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.»: Για το τέλος, αφήσαμε αυτή την παροιμία. Συνήθως βγαίνοντας έξω το πρωί συνειδητοποιεί κανείς αν πρόκειται για καλή μέρα ή για μέρα με έντονα καιρικά φαινόμενα. Κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει και στη ζωή; Άλλωστε, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!

Όπως βλέπετε, υπάρχουν πολλά γνωμικά σε σχέση με τη φύση και τα καιρικά φαινόμενα, μαρτυρώντας την άρρηκτη σχέση μεταξύ ανθρώπου και καιρού.

Προετοιμάζεστε για Ταξίδι; Δείτε τον Καιρό!

Οι εξορμήσεις με την οικογένεια ή με φίλους αποτελούν σημαντικά διαλείμματα στην καθημερινότητά μας. Επομένως, όλοι τις περιμένουν με λαχτάρα και ανυπομονησία. Ωστόσο, πολλές φορές ο καιρός δείχνει να μας χαλά προσωρινά τα σχέδια και να δυσκολεύει την προσπάθειά μας να περάσουμε υπέροχα. Με την σωστή οργάνωση, ωστόσο, ακόμη και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ως εκ τούτου, κανείς και τίποτε δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στο ταξίδι σας και να σας αποτρέψει από το να κάνετε τις διακοπές σας, μικρές ή μεγάλες, εκπληκτικές!

Το κυριότερο σημείο στο οποίο πρέπει να σταθείτε αναφορικά με την προετοιμασία των διακοπών σας είναι η πρόγνωση του καιρού (sms lån – penge247.dk). Αν και φαντάζει περιττό, στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο μπορεί να σας βοηθήσει να είστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και να αντεπεξέλθετε σε τυχόν δύσκολες καιρικές συνθήκες. Αντί λοιπόν να συμβιβάζεστε με μια απλή ανάγνωση του καιρού για τις ημέρες του ταξιδιού, καλύτερα να μελετήσετε τις λεπτομέρειες από την πρόγνωση του καιρού κατά τη διάρκεια της εκδρομής σας.

Πολύ συχνά κάνουμε το λάθος να υπερτιμούμε την εποχή, κατά την οποία ταξιδεύουμε. Ακόμη όμως και στην καρδιά του καλοκαιριού, υπάρχει πιθανότητα βροχής. Επίσης, ανάλογα με τον προορισμό μας μπορεί να συναντήσουμε αυξημένη υγρασία αλλά και ισχυρούς ανέμους μέσα στην ημέρα. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες είναι μηδαμινές μπροστά στη χαρά που μας προσφέρει ένα ταξίδι με αγαπημένους ανθρώπους. Όμως, χρειάζεται να είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο για να απολαύσουμε τις διακοπές μας με τον καλύτερο τρόπο.

Αν λοιπόν διαβάσουμε ότι στον τόπο όπου ταξιδεύουμε υπάρχει πιθανότητα βροχής, καλό είναι να έχουμε μαζί μας μια ομπρέλα ή και ένα αδιάβροχο. Ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες αυτά τα αξεσουάρ μπορούν να μας φανούν χρήσιμα. Εξάλλου, μέσα στο καλοκαίρι είναι αρκετά σπάνιο να βρείτε ένα μαγαζί ή πλανόδιους για να αγοράσετε τέτοια αντικείμενα. Επομένως , είναι συνετό να τα έχετε ήδη στην βαλίτσα σας και να είστε προετοιμασμένοι ακόμη και για την πιο βροχερή ημέρα www.penge247.dk.

Αν επισκεφθείτε κάποιο νησί ή μια ορεινή περιοχή, πρέπει να γνωρίζετε πως η θερμοκρασία πέφτει αισθητά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μόλις ο ήλιος χαθεί, ξεκινά συνήθως το αεράκι και μια αίσθηση παγωνιάς. Αυτή η αίσθηση είναι ιδιαίτερα ευχάριστη. Αν δεν είστε προετοιμασμένοι με τα κατάλληλα ρούχα, όμως, ενδέχεται να προκαλέσει δυσφορία. Γι’ αυτό και είναι καλό να διαθέτετε τουλάχιστον μία ζακέτα και ένα μακρύ παντελόνι για τέτοιες περιστάσεις. Αν χρειαστεί να βγείτε έξω το βράδυ, θα νιώσετε πολύ καλύτερα φορώντας ζεστά ρούχα.

Φυσικά και κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι απαιτήσεις σε σχέση με τα ρούχα είναι αυξημένες. Ταυτόχρονα, εάν χρησιμοποιήσετε το δικό σας όχημα για τη μετακίνησή σας, το χειμώνα πρέπει να φροντίσετε να διαθέτετε αντιολισθητικές αλυσίδες. Ειδικά αν ο προορισμός σας είναι κάποιο χιονισμένο βουνό, τότε οι αλυσίδες αποτελούν μονόδρομο.

Με την κατάλληλη προετοιμασία, το ταξίδι σας θα είναι άκρως απολαυστικό και θα το θυμάστε για πάντα. Αρκεί να έχετε προνοήσει για τις εναλλαγές στις καιρικές συνθήκες και τις συνέπειες που ενδέχεται αυτές να επιφέρουν. Μη χάνετε καιρό λοιπόν και μελετήστε τον καιρό όσο πιο αναλυτικά μπορείτε!

Η Θεοποίηση των Καιρικών Φαινομένων στην Αρχαιότητα

Είναι φυσιολογικό να προσπαθούμε να κατανοήσουμε το άγνωστο. Για το λόγο αυτό, οι άνθρωποι στην αρχαιότητα προσπαθούσαν να συνειδητοποιήσουν τι κρύβεται πίσω από τα καιρικά φαινόμενα. Δε γνώριζαν πολλά πράγματα για τον καιρό και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η φύση. Γι’ αυτό και απέδιδαν μαγικές ιδιότητες στα καιρικά φαινόμενα και πολύ συχνά θεοποιούσαν συγκεκριμένες εκφράσεις του καιρού. Αν και στην σημερινή εποχή κάτι τέτοιο φαντάζει εξωφρενικό, για τα αρχαία χρόνια ήταν απολύτως φυσιολογικό και αντικατοπτρίζει την ανάγκη των ανθρώπων να μάθουν ποιος ή τι προκαλεί τη βροχή, τον κεραυνό και άλλα φαινόμενα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Δίας είχε τον έλεγχο του κεραυνού. Όταν θύμωνε λοιπόν στον Όλυμπο ή όταν ήθελε να εκδικηθεί κάποιον, έπαιρνε στα χέρια του τα επικίνδυνα αυτά «αξεσουάρ» και κατακεραύνωνε ανθρώπους. Θα μπορούσαμε να τον παρομοιάσουμε με θερμόαιμο άνδρα που τσακώνεται και θέλει να δημιουργήσει μεγάλη φασαρία γύρω του, ώστε να εισακουστεί από όλους και να φανεί ανώτερος, ισχυρότερος. Με τον ίδιο τρόπο, είχαμε τον Αίολο που φυλούσε όλους τους ανέμους. Ο ασκός του Αιόλου περιείχε νότιους ανέμους, βόρειους, ήπιους, ανέμους που λυσσομανούσαν και ανάλογα με την κάθε ημέρα, άφηνε τον αντίστοιχο στην εκάστοτε περιοχή.

Ακόμη και στα παλαιότερα χρόνια, οι άνθρωποι λάτρευαν τη φύση αλλά και της έδιναν ανθρωπόμορφη εικόνα. Πέρα από την εικόνα της κάθε θεότητας όμως, υπήρχαν και τα καιρικά φαινόμενα που συνδυάζονταν με τις αρετές και τα χαρακτηριστικά της. Σε κάθε πολιτισμό θα βρούμε ψήγματα αυτής της νοοτροπίας. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που επιβιώνει μέχρι και σήμερα είναι η επίκληση των ανθρώπων στο θεό της βροχής. Σε περιπτώσεις έντονης λειψυδρίας, όλοι οι κάτοικοι ενός χωριού ή οικισμού συγκεντρώνονταν και προσεύχονταν μαζικά για βροχή. Κι όταν η βροχή ερχόταν, ευχαριστούσαν το Θεό που τους βοήθησε και εισάκουσε τις προσευχές τους.

Είναι λογικό πως τέτοιες νοοτροπίες ελαχιστοποιούνται ή ακόμη κι εξαφανίζονται, καθώς ο άνθρωπος αποκτά γνώσεις. Γι’ αυτό το λόγο και στην σημερινή εποχή πολύ λίγοι άνθρωποι ακόμη πιστεύουν πως πίσω από τα καιρικά φαινόμενα βρίσκονται θεότητες. Όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν κάτι τέτοιο αποτελούν μέλη κοινωνιών που δεν έχουν εξελιχθεί πλήρως, όπως οι ιθαγενείς σε ορισμένα μέρη του πλανήτη που αρνούνται να ακολουθήσουν τον δυτικό τρόπο ζωής.

Σε τέτοιες κοινωνίες, η απόδοση των καιρικών φαινομένων σε κάποιον θεό αποτελεί την μοναδική τους εξήγηση σε κάτι εντελώς άγνωστο. Μιας και δεν μπορούν να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο συμβαίνει κάτι, του αποδίδεται μια μαγική ιδιότητα και επομένως δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη εξήγησης. Γνωρίζοντας τους νόμους της φυσικής που επιδρούν στη φύση ώστε να μπορέσει να συντελεστεί ένα καιρικό φαινόμενο, ωστόσο, θα άλλαζε ριζικά τον τρόπο με τον οποίον σκέφτονται και ερμηνεύουν τη βροχή, τον κεραυνό και την αστραπή, τη χιονοθύελλα ή τον ανεμοστρόβιλο.

Οι θεοί του Ολύμπου έμεναν στον Όλυμπο, το πιο ψηλό βουνό της χώρας. Αντίστοιχα οι θεότητες που επηρέαζαν τα καιρικά φαινόμενα βρίσκονταν πολύ μακριά, κάπου ψηλά ώστε να μην μπορούν να γίνουν αντιληπτοί με το μάτι. Αυτός ήταν κι ο λόγος για τον οποίο μπορούσαν να δρουν ανενόχλητοι, χωρίς την ανθρώπινη παρεμβολή ή επιρροή. Λογικό!

Η Πρόβλεψη του Καιρού ανά τους Αιώνες

Μπορεί να πιστεύετε πως η πρόγνωση του καιρού αποτελεί επίτευγμα της σύγχρονης κοινωνίας. Κάτι τέτοιο όμως απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Φυσικά τα τεχνολογικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής έχουν βοηθήσει κατά πολύ, αναφορικά με την πρόβλεψη του καιρού. Ωστόσο, από την αρχαιότητα είχε αναπτυχθεί ο τομέας της μετεωρολογίας και οι άνθρωποι μπορούσαν να κατανοήσουν τη φύση και τα καιρικά φαινόμενα σε μεγάλο βαθμό.

Ανάλογα με την εποχή, βρίσκουμε εκφάνσεις της καθημερινότητας άρρηκτα συνδεδεμένες με την πρόγνωση του καιρού. Η ναυτιλία στηριζόταν σημαντικά στην επιτυχή πρόγνωση των καιρικών συνθηκών, καθώς τα ταξίδια έπρεπε να γίνονται με ούριο άνεμο και χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα. Αντίστοιχα, οι επίγειες μεταφορές απαιτούσαν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόβλεψη του καιρού. Μόνο έτσι θα μπορούσαν οι άνθρωποι να είναι προετοιμασμένοι για το ταξίδι, αλλά και οι επαγγελματίες έμποροι να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ζωντανών τους και να καλύψουν τα εμπορεύματά τους επαρκώς για την προστασία τους.

Με την πάροδο του χρόνου, ανακαλύφθηκαν συσκευές που βοηθούσαν την ακριβή πρόγνωση του καιρού. Ανεμόμετρα και άλλες εφευρέσεις έκαναν την μετεωρολογία πιο εύκολη και τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ενθαρρυντικά. Είναι γεγονός επίσης ότι οι αρχαίοι άνθρωποι μελετούσαν πολύ συχνά τον ουρανό και ανακάλυπταν σημαντικά στοιχεία για τον καιρό. Ένας καθαρός ουρανός, τα σύννεφα και το χρώμα τους, αυτά είναι λίγα μονάχα από τα σημάδια που χρησιμοποιούσαν για να προβλέψουν τον καιρό με αποτελεσματικότητα.

Ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί σε σχέση με τις προβλέψεις των καιρικών συνθηκών στα αρχαία χρόνια έχει να κάνει με την οιωνοσκοπία. Πολλοί μπορεί να έχουν την εντύπωση ότι πρόκειται για μαγεία. Όμως, στην πραγματικότητα ορισμένοι άνθρωποι ερμήνευαν τους οιωνούς βασισμένοι σε αληθινά γεγονότα. Για παράδειγμα, η συμπεριφορά των ζώων αλλάζει με βάση τις καιρικές συνθήκες. Όταν ο καιρός είναι βροχερός ή λίγο πριν την καταιγίδα, τα ζώα πετούν χαμηλά. Επιπλέον, η ανησυχία των ζώων πριν από κάποιον μεγάλο σεισμό ή πριν από μια βροχή με αστραπές και βροντές βοηθούσε στην κατανόηση και έγκυρη αλλά και έγκαιρη πρόβλεψη τέτοιων φαινομένων.

Στην σημερινή εποχή, φυσικά, η τεχνολογία έχει διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην πρόγνωση του καιρού. Υπάρχουν μηχανήματα ακριβείας, με εξελιγμένα χαρακτηριστικά, τα οποία πλέον μπορούν να προβλέψουν με απόλυτη βεβαιότητα τον καιρό για τις επόμενες ημέρες. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το εξελιγμένο λογισμικό βοηθούν ακόμη περισσότερο την πρόγνωση των καιρικών συνθηκών. Τέλος, υπάρχουν εξειδικευμένοι επαγγελματίες με εκτεταμένες γνώσεις επί του αντικειμένου που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν αυτά τα μηχανήματα, αλλά και να ερμηνεύσουν τα σημάδια που τους παρουσιάζονται.

Αυτό που δεν έχει αλλάξει από την αρχαιότητα έως και σήμερα είναι το γεγονός ότι η ανθρωπότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόγνωση του καιρού. Δεν πρόκειται για πολυτέλεια, αλλά για διευκόλυνση κάθε πτυχής της καθημερινότητας.

Αν και δεν μπορεί κανείς να τιθασεύσει τη φύση στο σύνολό της, εντούτοις είναι πολύ σημαντικό να μπορεί ο άνθρωπος να προβλέπει τα καιρικά φαινόμενα που θα επικρατήσουν, ώστε να προσαρμόζεται γύρω από αυτά. Μονάχα με αυτό τον τρόπο θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί το 100% των γνώσεών του σε κάθε έκφανση της ζωής.

Τι Μας Επιφυλάσσει το Μέλλον σε Σχέση με τον Καιρό;

Τα τελευταία χρόνια γίνεται συχνά λόγος για την κλιματική αλλαγή. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για κινδυνολογίες των οικολόγων, τονίζοντας πως ο πλανήτης παραμένει φιλικός προς τον άνθρωπο και πως δεν υπάρχει στην πραγματικότητα λόγος ανησυχίας. Άλλοι, ωστόσο, στηρίζουν την άποψη πως η κλιματική αλλαγή έχει ήδη συμβεί και πως οι επιπτώσεις της για τον πλανήτη πρόκειται να είναι καταστροφικές. Ακόμη κι αν η πραγματικότητα βρίσκεται κάπου στη μέση, τα νέα δεν είναι ευχάριστα για το μέλλον του ανθρώπου και για το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει.

Είναι γεγονός πως η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει οδηγήσει στο λιώσιμο των πάγων. Ως αποτέλεσμα, το φυσικό περιβάλλον για είδη του ζωικού βασιλείου όπως η πολική αρκούδα καταστρέφεται. Η θάλασσα υπερχειλίζει, ενώ πλέον δεν μπορούν να συντηρηθούν όλα τα ζώα και τα φυτά με τη μορφή που τα γνωρίζαμε έως τώρα. Στις περιοχές όπου οι πάγοι κυριαρχούν, είναι λυπηρό να διαπιστώνεται χρόνο με το χρόνο η σμίκρυνσή τους σε μέγεθος. Πάγοι που έχουν διατηρηθεί για αιώνες ή ακόμη και για χιλιετίες λιώνουν, μόνο και μόνο εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη θερμοκρασία και την ποιότητα της ζωής στον πλανήτη Γη, ενώ ταυτόχρονα οι αυξημένες εκλύσεις άνθρακα δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα. Έχει παρατηρηθεί ότι οι εποχές έχουν οξυνθεί, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να μην αφήνουν χώρο για την αρμονική εναλλαγή του χειμώνα, της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Αντιθέτως, βρίσκουμε πως έπειτα από έντονο ψύχος σε περιοχές με εύκρατο κλίμα παρουσιάζεται αντίστοιχα έντονη ηλιοφάνεια και αυξημένες θερμοκρασίες. Κάτι τέτοιο διαταράσσει σε μεγάλο βαθμό την ισορροπία του πλανήτη και κάθε μορφής ζωής που παρατηρείται σε αυτόν.

Στα καλά νέα της ημέρας, ο άνθρωπος δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει τις τεράστιες επιπτώσεις της πρότερης απροσεξίας του. Η απληστία και η αίσθηση ότι μπορεί να ελέγξει τα πάντα στη φύση υπήρξαν στο παρελθόν οι αιτίες για την δυσάρεστη κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο πλανήτης σήμερα. Ωστόσο, οι προσπάθειες να ανατραπεί αυτό το δυσχερές κλίμα είναι πλέον οργανωμένες και ομαδικές. Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο συμμετέχουν σε συζητήσεις, με σκοπό να βρεθεί λύση στα προβλήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Είναι απαραίτητη η βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας για μία μεγάλη μερίδα εργοστασίων, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι ρύποι και παράλληλα να μειωθεί η θερμότητα που παράγεται σε καθημερινή βάση. Την ίδια στιγμή, έννοιες όπως η υπεύθυνη κατανάλωση αγαθών σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να ριζωθούν στο μυαλό του καθενός μας. Δεν είναι δυνατόν να παράγονται πολλαπλάσιοι τόνοι τροφής από αυτούς που χρειάζεται η ανθρωπότητα. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση των υπολοίπων υλικών αγαθών, γεγονός που υποδεικνύει πως η απληστία μονάχα καταστροφή επιφέρει.

Αν όλοι συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της καταστροφής, δεν είναι αργά. Αν κι ο πλανήτης έχει χτυπηθεί βάναυσα από το ανθρώπινο χέρι, εντούτοις πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Με συγκροτημένες προσπάθειες και με οργάνωση σε κάθε επίπεδο, ο πλανήτης θα μπορέσει να ανακάμψει και να επουλώσει τις πληγές του, χαρίζοντας και σε εμάς ένα υπέροχο μέρος για να ζούμε.

Πώς ο Καιρός Επηρεάζει Διάφορα Επαγγέλματα

«Κι αν χιονίζει και αν βρέχει, το αγριολούλουδο αντέχει…», έτσι δε λέει το γνωστό τραγούδι; Όμως, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν με χιόνι ή με βροχή. Σας φαίνεται παράξενο που ορισμένα επαγγέλματα επηρεάζονται σημαντικά από την πρόγνωση του καιρού και προσαρμόζουν την καθημερινότητά τους, με βάση τα καιρικά φαινόμενα που κυριαρχούν κάθε ημέρα;

Από το πολύ απλό μα και καθημερινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι θέλουν να μετακινηθούν στις δουλειές τους μια βροχερή ημέρα ή μια ημέρα ύστερα από έντονη χιονόπτωση, μέχρι τα προβλήματα με πλημμύρες και με κατεστραμμένες σοδειές μετά από χαλάζι, ο καιρός διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην καθημερινότητα πολλών επαγγελματιών. Ας δούμε ορισμένα παρακάτω!

Αγρότες: Χωρίς αμφιβολία, ο αγροτικός κόσμος προσαρμόζει τις εργασίες του γύρω από την πρόγνωση του καιρού. Είναι λογικό να επιλέγονται καλλιέργειες με βάση τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάποιο μέρος, ενώ υπάρχει έντονη κινητοποίηση πριν από τις προειδοποιήσεις για έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα. Αν δεν υπάρξει συναγερμός πριν από το χαλάζι, για παράδειγμα, οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικές καταστροφές.

Αλιείς: Ο ψαράς πάντοτε έλεγχε την πρόγνωση του καιρού, προτού ξεκινήσει τις περιπέτειές του σε μια προσπάθεια να πιάσει πολλά ψάρια. Το ψάρεμα αποδίδει διαφορετικά αν φυσάει, αν βρέχει ή αν έχει νηνεμία. Τέτοιες λεπτομέρειες οφείλουν οι αλιείς να τις γνωρίζουν έγκαιρα, ώστε να επιλέξουν τον ιδανικό τρόπο ψαρέματος κάθε φορά και σε κάθε θάλασσα.

Μεταφορές: Για διαφορετικούς λόγους, όσοι ασχολούνται με τις μεταφορές οφείλουν να ενημερώνονται για τον καιρό. Δεν είναι σπάνιες οι φορές που ο ολισθηρός δρόμος δυσχεραίνει τις μετακινήσεις. Για το λόγο αυτό, οι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι θα συναντήσουν. Μάλιστα, στην περίπτωση οδήγησης σε χιονισμένους δρόμους, υπάρχει η πιθανότητα της ανάγκης αλυσίδων. Χωρίς τις αλυσίδες, οι οδηγοί ενδέχεται να μην μπορούν να συνεχίσουν στο δρόμο τους.

Πυροσβέστες: Εδώ η επίδραση του καιρού είναι αναμενόμενη. Το πυροσβεστικό σώμα βρίσκεται σε επιφυλακή, κατά τις περιόδους όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει και η βροχόπτωση μειώνεται στο ελάχιστο. Επιπλέον, οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την αυξημένη θερμοκρασία δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για δημιουργία πυρκαγιάς ή αναζωπύρωση ήδη υπαρχόντων μετώπων της πύρινης λαίλαπας.

Πιλότοι: Στο αεροδρόμιο ενίοτε πτήσεις αναβάλλονται λόγω καιρικών συνθηκών. Αυτές οι αναβολές γίνονται πιο συχνά στην περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με ελικόπτερα ή με αεροπλάνα μικρού μεγέθους. Η πτήση κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων ενδέχεται να μετατραπεί σε πραγματική κόλαση. Τα συνεχή κενά αέρος είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου. Σε εντονότερες περιπτώσεις, οι κεραυνοί ή οι ισχυροί άνεμοι φέρνουν την καταστροφή.

Φυσικά, αυτά είναι μόνο μερικά από τα επαγγέλματα που επηρεάζονται από τα καιρικά φαινόμενα. Συναυλίες ενδέχεται να ακυρωθούν, σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης. Αντίθετα, εκδρομές μπορούν να αναβληθούν εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης. Καθώς ζούμε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον με μη ελεγχόμενη θερμοκρασία και με συνθήκες που επιδέχονται αλλαγής, είναι λογικό ο καιρός να επηρεάζει τις εργασίες.

Η χρήση του κλιματισμού και της θέρμανσης σε εσωτερικούς χώρους είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά καλώς ή κακώς δεν μπορεί να αποτρέψει τις συνέπειες των καιρικών φαινομένων στο σύνολό τους.

Ακραία Καιρικά Φαινόμενα: Άραγε Αλλάζει ο Πλανήτης Μας;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται τεράστιες αλλαγές, αναφορικά με το κλίμα. Εκεί που παλαιότερα υπήρχαν 4 διαφορετικές εποχές, οι οποίες ήταν ορατές και διέφεραν αισθητά μεταξύ τους, τώρα πλέον φαίνεται να υπάρχουν μονάχα 2 εποχές. Ο χειμώνας και το καλοκαίρι διαδέχεται το ένα το άλλο, με τα ακραία φαινόμενα από εξαιρέσεις στον κανόνα να έχουν μετατραπεί σε συνήθεις πρακτικές.

Αλλάζει λοιπόν ο πλανήτης. Αυτό είναι κάτι καλό ή κακό; Οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν με την άποψη ότι η αλλαγή του κλίματος ακολουθεί τις επικίνδυνες αποφάσεις του ανθρώπου και την υπέρμετρη εκμετάλλευση της φύσης. Ως εκ τούτου, η αλλαγή του κλίματος χαρακτηρίζεται ως επιζήμια για τον πλανήτη και ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους. Πράγματι, σε έναν κόσμο όπου η φύση λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο κατά τη διάρκεια της κάθε εποχής, πώς μπορεί να είναι ωφέλιμες τέτοιες ραγδαίες αλλαγές που παρατηρούνται σε κλιματικό επίπεδο;

Ποιες είναι όμως αυτές οι αλλαγές; Ποια είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, στα οποία φαίνεται να έχει αρχίσει ο κόσμος να συνηθίζει; Σε κάθε γωνιά του πλανήτη παρατηρούνται αλλαγές ως προς τη μέση θερμοκρασία. Χρόνο με το χρόνο η μέση θερμοκρασία αυξάνεται, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στο λιώσιμο των πάγων και κατ’ επέκταση στη διατάραξη της ισορροπίας του πλανήτη.

Εκτός από την κύρια έκφανση της κλιματικής αλλαγής, όμως, υπάρχουν και άλλα καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται και διαταράσσουν το περιβάλλον. Η χιονόπτωση και η χαλαζόπτωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σίγουρα δεν είναι κάτι συνηθισμένο στη χώρα μας, ούτε σε άλλες χώρες της Μεσογείου. Τα έντονα καλοκαίρια με θερμοκρασίες που αγγίζουν τα όρια του καύσωνα δε χαρακτηρίζουν σε καμία περίπτωση της χώρες της Σκανδιναβίας.

Κι όμως, τα τελευταία χρόνια κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν οι εποχές θα τηρήσουν τις προδιαγραφές αιώνων ή αν ο καιρός θα παρουσιαστεί άστατος. Πολύ συχνά ακούγεται η φράση «ο καιρός τρελάθηκε», θέλοντας να περιγράψει κάποιος δημοσιογράφος τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται σε κάθε περιοχή. Αντιθέτως, η ευθύνη δεν θα έπρεπε να πέφτει στον καιρό ή τη φύση στο σύνολό της.

Από την άλλη πλευρά, ο άνθρωπος έχει ήδη συνειδητοποιήσει το μέγεθος των συνεπειών που ανακύπτουν. Ύστερα από μακροχρόνια εκμετάλλευση των φυσικών πόρων χωρίς κανένα μέτρο, έχει φτάσει πλέον η ώρα της αντίδρασης της φύσης. Δεν μπορεί κάποιος σώφρων να περιμένει ότι η δράση δεν πρόκειται να έχει κάποια αντίδραση. Μάλιστα, αυτή η αντίδραση θα είναι ανάλογη με τη δράση που έχει προηγηθεί.

Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά; Πως αυτό που ονομάζουμε «ακραία καιρικά φαινόμενα» είναι στην πραγματικότητα η αντίδραση της φύσης στην αλόγιστη σπατάλη των πόρων που μας έχουν δοθεί. Οι άνθρωποι τόσον καιρό κατασπατάλησαν τους φυσικούς πόρους, μη έχοντας τη σωφροσύνη να μετριάσουν τις δράσεις τους, ώστε να παραμείνει η πολυπόθητη φυσική ισορροπία. Πλέον το τοπίο αλλάζει και το κλίμα αποτελεί μία μονάχα έκφανση αυτής της βαθιάς αλλαγής.

Οι ηγέτες σε παγκόσμιο επίπεδο συζητούν, με σκοπό να βρεθούν λύσεις στην καταστροφή του πλανήτη. Έχει πια γίνει κατανοητό πως θα πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον που μας επιτρέπει να ζούμε αρμονικά, σε έναν κόσμο με 4 εποχές που διαδέχονται ιδανικά η μία την άλλη.

Ο Καύσωνας και Τρόποι Αντιμετώπισής του

Το καλοκαίρι ακόμη καλά κρατεί και ο καύσωνας είναι κάτι συνηθισμένο. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι όλοι αντεπεξέρχονται εύκολα στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του. Αντιθέτως, κάθε φορά που ο υδράργυρος χτυπά κόκκινο και σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία φτάνει τους 40 βαθμούς, υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα ή παθαίνουν ηλίαση. Η ζέστη είναι επιθυμητή, ιδιαίτερα σε μία χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα και έχει ορισμένες από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, η ζέστη δεν θα πρέπει να συνοδεύεται από προβλήματα και γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η αντιμετώπιση του καύσωνα.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, στην περίπτωση που ο υδράργυρος ανεβαίνει διαρκώς; Ορίστε κάποιες χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε με ευκολία και να ευχαριστηθείτε τη ζεστασιά και τη λιακάδα χωρίς προβλήματα.

Πιείτε Πολλά Υγρά: Το σώμα μας χρειάζεται πολύ νερό καθημερινά, έτσι ώστε να αντικαταστήσει τα υγρά που αποβάλλονται. Όταν έχουμε φαινόμενα καύσωνα, οι ανάγκες για νερό και υγρά εν γένει αυξάνονται. Ιδρώνουμε πιο συχνά και είναι φυσιολογικό το δέρμα μας να αποβάλλει μεγαλύτερη ποσότητα υγρών, την οποία οφείλουμε να αναπληρώσουμε. Επιπλέον, η κατανάλωση νερού και υγρών σε περιπτώσεις όπου οι υψηλές θερμοκρασίες μαστίζουν προσφέρει δροσιά.

Αποφύγετε Περιττές Μετακινήσεις: Είναι λογικό ο οργανισμός μας να καταπονείται περισσότερο, όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή. Οι επιβλαβείς συνέπειες του ηλίου ενδέχεται να φανούν στην υγεία μας και συνεπώς θα πρέπει να μειώσουμε κατά το δυνατόν τις μετακινήσεις μας. Καθόμαστε στο σπίτι ή σε κάποιο δροσερό μέρος, απολαμβάνοντας υγρά και χαλαρώνοντας.

Φάτε Ελαφριά: Όταν ο καύσωνας μας χτυπά την πόρτα, είναι σημαντικό να μην καταναλώνουμε λιπαρά φαγητά και εδέσματα που καταπονούν το πεπτικό μας σύστημα. Αντιθέτως, αξίζει να προτιμούμε σαλάτες με φρούτα και λαχανικά. Η κατανάλωση πολλών ελαφριών σνακ είναι καλύτερη ως επιλογή, από την συγκέντρωση όλων των θερμίδων σε ένα ή δύο γεύματα.

Προσοχή στην Έκθεση στον Ήλιο: Όταν βρισκόμαστε σε διακοπές, συνηθίζουμε να περνάμε πολλές ώρες στην παραλία. Αν και εξ ορισμού αυτό αποτελεί μία εξαιρετική μορφή διασκέδασης, στην πραγματικότητα η πολύωρη έκθεση στον ήλιο ελλοχεύει πολλούς κινδύνους. Ηλίαση, εγκαύματα από την ηλιακή ακτινοβολία, ζαλάδες και καρκίνος του δέρματος είναι μερικοί από αυτούς τους κινδύνους. Προσέχουμε λοιπόν να περιορίζουμε την έκθεσή μας στον ήλιο, ενώ φοράμε πάντοτε αντηλιακό, γυαλιά και καπέλο.

Ανοιχτόχρωμα Ρούχα: Είναι εξίσου σημαντικό να τονίσουμε ότι τα ρούχα που φοράμε παίζουν πρωταρχικό ρόλο στον καύσωνα. Πρώτον, προτιμάμε να φοράμε ελαφριά ρούχα αντί για ρούχα που μας βαραίνουν. Τα λινά υφάσματα είναι μια εκπληκτική επιλογή για τις ημέρες του καύσωνα. Επίσης, τα ανοιχτά χρώματα είναι περισσότερο ωφέλιμα.

Ακόμη και μέσα στην πόλη, υπάρχουν οάσεις δροσιάς που διευκολύνουν την παραμονή μας σε εσωτερικούς χώρους. Ενημερωθείτε για αυτές τις οάσεις από το δήμο ή την κοινότητά σας και φροντίστε να είστε εκεί, αν δε διαθέτετε κλιματιστικό για τις καυτές ημέρες. Συνήθως τα ΚΑΠΗ προσφέρουν μια εύκολη λύση για τους ηλικιωμένους, σε κλιματιζόμενες αίθουσες όπου περνούν την ώρα τους ευχάριστα. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τους αρμόδιους, ώστε να ενημερωθείτε για τις επιλογές σας – καύσωνας είναι, θα περάσει!