Τι Μας Επιφυλάσσει το Μέλλον σε Σχέση με τον Καιρό;

Τα τελευταία χρόνια γίνεται συχνά λόγος για την κλιματική αλλαγή. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για κινδυνολογίες των οικολόγων, τονίζοντας πως ο πλανήτης παραμένει φιλικός προς τον άνθρωπο και πως δεν υπάρχει στην πραγματικότητα λόγος ανησυχίας. Άλλοι, ωστόσο, στηρίζουν την άποψη πως η κλιματική αλλαγή έχει ήδη συμβεί και πως οι επιπτώσεις της για τον πλανήτη πρόκειται να είναι καταστροφικές. Ακόμη κι αν η πραγματικότητα βρίσκεται κάπου στη μέση, τα νέα δεν είναι ευχάριστα για το μέλλον του ανθρώπου και για το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει.

Είναι γεγονός πως η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει οδηγήσει στο λιώσιμο των πάγων. Ως αποτέλεσμα, το φυσικό περιβάλλον για είδη του ζωικού βασιλείου όπως η πολική αρκούδα καταστρέφεται. Η θάλασσα υπερχειλίζει, ενώ πλέον δεν μπορούν να συντηρηθούν όλα τα ζώα και τα φυτά με τη μορφή που τα γνωρίζαμε έως τώρα. Στις περιοχές όπου οι πάγοι κυριαρχούν, είναι λυπηρό να διαπιστώνεται χρόνο με το χρόνο η σμίκρυνσή τους σε μέγεθος. Πάγοι που έχουν διατηρηθεί για αιώνες ή ακόμη και για χιλιετίες λιώνουν, μόνο και μόνο εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη θερμοκρασία και την ποιότητα της ζωής στον πλανήτη Γη, ενώ ταυτόχρονα οι αυξημένες εκλύσεις άνθρακα δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα. Έχει παρατηρηθεί ότι οι εποχές έχουν οξυνθεί, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να μην αφήνουν χώρο για την αρμονική εναλλαγή του χειμώνα, της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Αντιθέτως, βρίσκουμε πως έπειτα από έντονο ψύχος σε περιοχές με εύκρατο κλίμα παρουσιάζεται αντίστοιχα έντονη ηλιοφάνεια και αυξημένες θερμοκρασίες. Κάτι τέτοιο διαταράσσει σε μεγάλο βαθμό την ισορροπία του πλανήτη και κάθε μορφής ζωής που παρατηρείται σε αυτόν.

Στα καλά νέα της ημέρας, ο άνθρωπος δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει τις τεράστιες επιπτώσεις της πρότερης απροσεξίας του. Η απληστία και η αίσθηση ότι μπορεί να ελέγξει τα πάντα στη φύση υπήρξαν στο παρελθόν οι αιτίες για την δυσάρεστη κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο πλανήτης σήμερα. Ωστόσο, οι προσπάθειες να ανατραπεί αυτό το δυσχερές κλίμα είναι πλέον οργανωμένες και ομαδικές. Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο συμμετέχουν σε συζητήσεις, με σκοπό να βρεθεί λύση στα προβλήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Είναι απαραίτητη η βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας για μία μεγάλη μερίδα εργοστασίων, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι ρύποι και παράλληλα να μειωθεί η θερμότητα που παράγεται σε καθημερινή βάση. Την ίδια στιγμή, έννοιες όπως η υπεύθυνη κατανάλωση αγαθών σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να ριζωθούν στο μυαλό του καθενός μας. Δεν είναι δυνατόν να παράγονται πολλαπλάσιοι τόνοι τροφής από αυτούς που χρειάζεται η ανθρωπότητα. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση των υπολοίπων υλικών αγαθών, γεγονός που υποδεικνύει πως η απληστία μονάχα καταστροφή επιφέρει.

Αν όλοι συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της καταστροφής, δεν είναι αργά. Αν κι ο πλανήτης έχει χτυπηθεί βάναυσα από το ανθρώπινο χέρι, εντούτοις πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Με συγκροτημένες προσπάθειες και με οργάνωση σε κάθε επίπεδο, ο πλανήτης θα μπορέσει να ανακάμψει και να επουλώσει τις πληγές του, χαρίζοντας και σε εμάς ένα υπέροχο μέρος για να ζούμε.