Η Μόδα στα Δελτία Ειδήσεων σε Σχέση με τον Καιρό

Στο τέλος των ειδήσεων, πάντοτε οι περισσότεροι περιμένουν να ενημερωθούν για την πρόγνωση του καιρού. Είναι κλασικό πια και κάθε δελτίο καιρού έχει τη δική του, ξεχωριστή βάση θαυμαστών. Πολύ συχνά μάλιστα οι θεατές επιλέγουν το δελτίο ειδήσεων που θα παρακολουθήσουν, ανάλογα με το δελτίο καιρού που προτιμούν. Οι μετεωρολόγοι ή οι παρουσιαστές του καιρού είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι στο ευρύ κοινό, αποκτώντας μεγάλη δύναμη. Μάλιστα, στην πολιτιστική κουλτούρα ενός λαού δεν είναι σπάνια η παρουσία αυτών των προσώπων σε αστεία, εικονίδια και ανέκδοτα.

Αν και η στενή δομή του δελτίου καιρού έχει παραμείνει ίδια και αναλλοίωτη στο χρόνο, εντούτοις υπάρχει η μόδα που επιτάσσει αλλαγές στην παρουσίαση. Για παράδειγμα, για πολλά χρόνια υπήρχε μια διαδεδομένη τακτική στα κανάλια που περιελάμβανε όμορφες νεαρές κοπέλες ως παρουσιάστριες του καιρού. Οι εντυπωσιακές παρουσίες γίνονταν εύκολα οικείες και γνώριμες “credit auto”, ενώ η τσαχπινιά τους δεν έμενε απαρατήρητη. Λίγα χρόνια αργότερα, η κατάσταση ξέφυγε με την παρουσία της Πετρούλας στο κομμάτι του καιρού. Το νάζι ξεπέρασε τα ήδη τετριμμένα στην ελληνική τηλεόραση, ενώ η παρουσιάστρια ανέλυε την πρόβλεψη για τον καιρό με πολύ σέξι ενδυματολογικές επιλογές.

Στον αντίποδα, τώρα, οι επαγγελματίες μετεωρολόγοι έχουν κερδίσει έδαφος στα δελτία ειδήσεων τα τελευταία χρόνια. Η εμπειρία και οι γνώσεις τους προσθέτουν εγκυρότητα στην πρόγνωση του καιρού, ενώ φυσικά κάποιος επαγγελματίας γνωρίζει περισσότερα από έναν απλό παρουσιαστή. Κορυφαίοι μετεωρολόγοι έχουν κάνει καριέρα στην τηλεόραση, όπως για παράδειγμα ο κ. Αρναούτογλου, ο κ. Αρνιακός και η κ. Σούζη. Αυτοί οι επαγγελματίες έχουν κερδίσει πράγματι τον σεβασμό και την αγάπη του κοινού. Ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1 μάλιστα με την ξεχωριστή του παρουσία έχει ξεκινήσει ολόκληρο καταιγισμό αστείων μέσω social media.

Όσον αφορά τη δομή και το περιεχόμενο του δελτίου καιρού, ξεκινά από τα γενικά και καταλήγει προς τα ειδικά. Πιο συγκεκριμένα, η αρχή του κάθε δελτίου καιρού περιλαμβάνει μια πανοραμική θέα της υφηλίου και συχνά έχει ανάλυση των καιρικών συνθηκών σε διεθνές επίπεδο. Ύστερα από αυτή την σύντομη αναφορά, το δελτίο καιρού επικεντρώνεται στο εσωτερικό της χώρας.

Εδώ υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Αυτή που ίσχυε στο παρελθόν ήταν η αναφορά στην Αθήνα πρώτα και έπειτα στις υπόλοιπες πόλεις. Δηλαδή, ο μετεωρολόγος ξεκινούσε με τις θερμοκρασίες που θα ίσχυαν στην Αθήνα και μετά ακολουθούσαν η Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας. Τώρα πλέον είναι συνηθισμένη η αναφορά σε όλες τις πόλεις της χώρας, με τελευταία την Αθήνα.

Η διάρκεια του δελτίου του καιρού είναι σαφώς μικρή, ενώ δεν ξεπερνά τα 2-3 λεπτά στο σύνολό του internetului. Ταυτόχρονα, υπάρχουν εξειδικευμένα δελτία καιρού που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες. Για παράδειγμα, ορισμένα κανάλια περιλαμβάνουν ειδικό δελτίο καιρού για τους αγρότες. Εκεί θα βρείτε πιο αναλυτικές όλες τις λεπτομέρειες για τον καιρό που μπορεί να ενδιαφέρουν τον αγροτικό κόσμο.

Συμπερασματικά, τα δελτία καιρού συνδυάζουν το κλασικό με το μοντέρνο και τις επιταγές της μόδας με την σταθερή δομή ενός αναγνωρίσιμου μοτίβου. Αν και κάποια πράγματα έχουν αλλάξει, το αποτέλεσμα είναι οικείο και προσιτό σε όλους. Και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τα γραφικά πλέον είναι πολύ πιο αναλυτικά και βοηθούν στην βέλτιστη εμπειρία του χρήστη κάθε φορά.