Διευθυντές τεχνολογίας έχουν μεγάλη ζήτηση στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Οι επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών πρέπει να προσλάβουν έμπειρους επικεφαλείς υπαλλήλους με τεχνολογικές γνώσεις, καθώς ο τομέας μετασχηματίζεται μέσω της τεχνολογίας fintech.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των επαγγελματιών στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών αναμένουν να αυξηθεί η ζήτηση για τα διοικητικά στελέχη πληροφορικής σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων καθώς οι επιχειρήσεις παλεύουν για να συμβαδίσουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα.

Μια έρευνα με περισσότερους από 500 επαγγελματίες σε εταιρείες επενδύσεων, που διεξήχθη από τον διαχειριστή υπηρεσιών Intertrust, διαπίστωσε ότι το 73% αναμένει αύξηση του αριθμού των επικεφαλείς τεχνολογικών διευθυντών (CTO pengar) στα εκτελεστικά συμβούλια των εταιρειών του κλάδου.

Αυτοί οι διευθυντές θα επιφορτιστούν με την προώθηση της αλλαγής των επιχειρήσεων μέσω της τεχνολογίας. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 29% των επιχειρήσεων δυσκολευόταν να συμβαδίσει με τη διακοπή της τεχνολογίας στον τομέα.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις θα έχουν έναν διευθυντή με εντολή να οδηγήσει στρατηγική αλλαγή μέχρι το 2023, σύμφωνα με το 40% των ερωτηθέντων. Το blockchain, η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική είναι οι τεχνολογίες που αναμένεται να αξιοποιήσουν οι διευθυντές.

Η Διευθύνων Σύμβουλος της Intertrust Stephanie Miller δήλωσε ότι όλο και περισσότεροι διευθυντές θα εμφανιστούν στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, με σαφή εντολή να οδηγήσουν προς αυτή την πολύ σημαντική για τον τομέα αλλαγή.

“Με πολλές επιχειρήσεις που αγωνίζονται να συμβαδίσουν με τις τελευταίες εξελίξεις στις αναδυόμενες τεχνολογίες, πόσο μάλλον να αναζητήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το ερώτημα θα γίνει ολοένα και περισσότερο όταν, αντί για το αν θα προσληφθούν νέα στελέχη για να σχεδιάσουν τη σωστή στρατηγική και πρόγραμμα υλοποίησης” είπε.

Η Διευθύνων Σύμβουλος Μίλερ δήλωσε επίσης ότι οι εταιρείες που καθυστέρησαν τους διορισμούς των διευθυντών σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου θα μπορούσαν να χάσουν τους καλύτερους υποψηφίους και να υποχωρήσουν πίσω από τους ανταγωνιστές τους που ήταν πιο γρήγοροι να προσλάβουν.

“Δεδομένου του ανταγωνισμού για τους ηγέτες τεχνολογίας από τομείς εκτός των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, καθώς και των δικών τους, οι απαραίτητες δεξιότητες, ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλή ζήτηση όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η regtech και η συμμόρφωση, δεν είναι πάντα έτοιμες σε προμήθεια στον τομέα αναζήτησης εργασίας. Με το χάσμα της απόδοσης μεταξύ ψηφιακών ηγετών και αυτών που δεν έχουν εξοικειωθεί να αυξάνεται γρήγορα, οι επιχειρήσεις δεν έχουν την πολυτέλεια να είναι υπερβολικά εφησυχασμένες για τη θέση τους στην τεχνολογική επανάσταση “, ανέφερε.

Οι δεξιότητες που είναι ελλιπείς στον κλάδο, σύμφωνα με την έρευνα, είναι σε AI, regtech, ανάλυση δεδομένων και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Οι συνέπειες της αποτυχίας να συμβαδίσει με την τεχνολογία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, γνωστή ως fintech, θα μπορούσε να είναι έντονη. Η Gartner δήλωσε πρόσφατα ότι ορισμένες επιχειρήσεις θα πάψουν να δραστηριοποιούνται ή να γίνονται εμπορεύσιμες, ενώ άλλες θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά θα είναι μη ανταγωνιστικές εξαιτίας της ανόδου του fintech.

Η Gartner δήλωσε ότι οι εταιρείες fintech, καθώς και άλλες εταιρείες που εισέρχονται στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αλλάζουν τα επιχειρηματικά μοντέλα και τα οικονομικά του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτό το νέο τοπίο θα απαιτήσει ηγέτες με το σωστό συνδυασμό επιχειρηματικής και τεχνολογικής κατανόησης.