Ακραία Καιρικά Φαινόμενα: Άραγε Αλλάζει ο Πλανήτης Μας;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται τεράστιες αλλαγές, αναφορικά με το κλίμα. Εκεί που παλαιότερα υπήρχαν 4 διαφορετικές εποχές, οι οποίες ήταν ορατές και διέφεραν αισθητά μεταξύ τους, τώρα πλέον φαίνεται να υπάρχουν μονάχα 2 εποχές. Ο χειμώνας και το καλοκαίρι διαδέχεται το ένα το άλλο, με τα ακραία φαινόμενα από εξαιρέσεις στον κανόνα να έχουν μετατραπεί σε συνήθεις πρακτικές.

Αλλάζει λοιπόν ο πλανήτης. Αυτό είναι κάτι καλό ή κακό; Οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν με την άποψη ότι η αλλαγή του κλίματος ακολουθεί τις επικίνδυνες αποφάσεις του ανθρώπου και την υπέρμετρη εκμετάλλευση της φύσης. Ως εκ τούτου, η αλλαγή του κλίματος χαρακτηρίζεται ως επιζήμια για τον πλανήτη και ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους. Πράγματι, σε έναν κόσμο όπου η φύση λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο κατά τη διάρκεια της κάθε εποχής, πώς μπορεί να είναι ωφέλιμες τέτοιες ραγδαίες αλλαγές που παρατηρούνται σε κλιματικό επίπεδο;

Ποιες είναι όμως αυτές οι αλλαγές; Ποια είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, στα οποία φαίνεται να έχει αρχίσει ο κόσμος να συνηθίζει; Σε κάθε γωνιά του πλανήτη παρατηρούνται αλλαγές ως προς τη μέση θερμοκρασία. Χρόνο με το χρόνο η μέση θερμοκρασία αυξάνεται, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στο λιώσιμο των πάγων και κατ’ επέκταση στη διατάραξη της ισορροπίας του πλανήτη.

Εκτός από την κύρια έκφανση της κλιματικής αλλαγής, όμως, υπάρχουν και άλλα καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται και διαταράσσουν το περιβάλλον. Η χιονόπτωση και η χαλαζόπτωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σίγουρα δεν είναι κάτι συνηθισμένο στη χώρα μας, ούτε σε άλλες χώρες της Μεσογείου. Τα έντονα καλοκαίρια με θερμοκρασίες που αγγίζουν τα όρια του καύσωνα δε χαρακτηρίζουν σε καμία περίπτωση της χώρες της Σκανδιναβίας.

Κι όμως, τα τελευταία χρόνια κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν οι εποχές θα τηρήσουν τις προδιαγραφές αιώνων ή αν ο καιρός θα παρουσιαστεί άστατος. Πολύ συχνά ακούγεται η φράση «ο καιρός τρελάθηκε», θέλοντας να περιγράψει κάποιος δημοσιογράφος τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται σε κάθε περιοχή. Αντιθέτως, η ευθύνη δεν θα έπρεπε να πέφτει στον καιρό ή τη φύση στο σύνολό της.

Από την άλλη πλευρά, ο άνθρωπος έχει ήδη συνειδητοποιήσει το μέγεθος των συνεπειών που ανακύπτουν. Ύστερα από μακροχρόνια εκμετάλλευση των φυσικών πόρων χωρίς κανένα μέτρο, έχει φτάσει πλέον η ώρα της αντίδρασης της φύσης. Δεν μπορεί κάποιος σώφρων να περιμένει ότι η δράση δεν πρόκειται να έχει κάποια αντίδραση. Μάλιστα, αυτή η αντίδραση θα είναι ανάλογη με τη δράση που έχει προηγηθεί.

Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά; Πως αυτό που ονομάζουμε «ακραία καιρικά φαινόμενα» είναι στην πραγματικότητα η αντίδραση της φύσης στην αλόγιστη σπατάλη των πόρων που μας έχουν δοθεί. Οι άνθρωποι τόσον καιρό κατασπατάλησαν τους φυσικούς πόρους, μη έχοντας τη σωφροσύνη να μετριάσουν τις δράσεις τους, ώστε να παραμείνει η πολυπόθητη φυσική ισορροπία. Πλέον το τοπίο αλλάζει και το κλίμα αποτελεί μία μονάχα έκφανση αυτής της βαθιάς αλλαγής.

Οι ηγέτες σε παγκόσμιο επίπεδο συζητούν, με σκοπό να βρεθούν λύσεις στην καταστροφή του πλανήτη. Έχει πια γίνει κατανοητό πως θα πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον που μας επιτρέπει να ζούμε αρμονικά, σε έναν κόσμο με 4 εποχές που διαδέχονται ιδανικά η μία την άλλη.